Bij een aanslag bij het Britse parlement in Londen zijn woensdag zeker vier mensen om het leven gekomen, onder wie een agent en de aanslagpleger.
Ook raakten volgens de Britse autoriteiten minstens veertig mensen gewond, waarvan er nog zeven in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. Bij elkaar worden nog 29 mensen behandeld voor hun letsel.
Onder de gewonden zijn zeker tien buitenlanders, waaronder vijf Zuid-Koreanen, drie Franse scholieren en twee Roemenen.
De dader reed met een auto in op voetgangers op de Westminster Bridge. Even verderop kwam de wagen tegen een hek tot stilstand.
There's been a shooting / stabbing at Parliament. Stay safe everyone. pic.twitter.com/Fb2LNXfLh5
— Luke Steele (@Lukesteele4) 22. März 2017
Daarna stapte de bestuurder uit en viel hij met een mes politiemensen aan bij het parlementsgebouw.
De dader bracht een agent fatale verwondingen toe en werd vervolgens neergeschoten door de politie. De politie wil de identiteit van de aanvaller vanwege het lopende onderzoek nog niet bekendmaken.
Motief dader
Over het motief voor de aanval is nog niets bekend, maar de politie liet weten voorlopig uit te gaan van een terreurdaad. Volgens een politiecommissaris van de contra-terrorismedienst was de aanslagpleger geïnspireerd door islamitisch-gerelateerd terrorisme. Het voorval vond precies een jaar na de aanslagen in Brussel plaats.
Britse veiligheidsmedewerkers hebben na de aanslag zeven personen opgepakt. Op zes plekken is huiszoeking gedaan, onder meer in Birmingham.
Premier May weggevoerd
De Britse premier Theresa May was tijdens de aanslag aanwezig in het parlementsgebouw. Ze werd door haar beveiligers weggevoerd en in veiligheid gebracht.
Ze beklemtoonde dat de aanvaller in zijn eentje was en het parlement niet toevallig zijn doelwit was. "De terrorist wilde het hart treffen van onze hoofdstad, waar mensen van allerlei nationaliteiten en religies samenkomen.''
May noemde de aanslag later "ziek en verderfelijk''. "De plek van de aanval in het hart van onze hoofdstad is niet toevallig gekozen'', zei ze. De Britten zullen nooit buigen voor terrorisme. Ze zullen hun leven weer oppakken en het parlement gaat donderdag gewoon weer aan het werk, verklaarde ze.
Reacties wereldleiders
Wereldwijd werd met afschuw gereageerd op het terroristisch geweld in de Britse hoofdstad. De Nederlandse premier Mark Rutte reageerde ontzet en sprak over "afschuwelijke beelden'' uit Londen.
Ook onder anderen de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Donald Trump spraken hun medeleven uit.
Bij de aanslag op de brug raakten onder anderen drie Franse scholieren gewond. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei woensdag aan het begin van de avond geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers. "Maar dat kunnen we in dit stadium ook nog niet uitsluiten.''